Overtocht Zweden met de auto


overtocht-zweden-met-de-auto

Overtocht Zweden met de auto.

In dit artikel behandelen we het reizen met de auto door gebruik te maken van een veerdienst voor de overtocht Zweden. In dit geval gaan we uit van de overtocht Rostock (Duitsland) naar Trelleborg (Zuid Zweden). Dit omdat we zelf deze overtocht al eens hebben gemaakt. Een andere optie is de overtocht Kiel (Duitsland) naar Göteborg (Zuid-West Zweden). Voor het berekenen van de afstand en de kosten gebruiken we de plaatsen Utrecht (centraal Nederland) en Stockholm (midden/oost Zweden). Hierdoor krijg je een goed beeld waar je ongeveer aan moet denken qua afstand, tijd en kosten.

Route naar Rostock.

Via Twente gaan we de grens over richting Osnabrück. Daarna gaan we over de Duitse snelweg (A1) via Bremen naar Hamburg. Daar aangekomen gaan we over op de A22 via Lübeck naar Rostock. Inclusief twee pauzes van een kwartier ben je ongeveer 6 uren onderweg. Met een caravan achter de auto moet je rekening houden met 7,5 uur reistijd. Omdat de overtocht van te voren geboekt wordt, moet je er voor zorgen dat je ruim op tijd aanwezig bent!

De Overtocht?Zweden.

De overtocht van Rostock naar Trelleborg duurt ongeveer 6 tot 8 uren. Wanneer je in de nacht de overtocht maakt is het verstandig om een hut bij de overtocht te boeken. Je hebt dan zelfs de mogelijkheid om even te douchen. Je kunt de reis dus weer fris beginnen na de overtocht. Ga je overdag met de boot kun je er ook voor kiezen om geen hut te nemen, Dat scheelt behoorlijk in de kosten, maar je kunt dan niet even lekker gaan liggen. Aan boord zijn een aantal voorzieningen, zoals een restaurant, een bar en een winkel. Bij lekker weer kun je?ook een stoeltje op het dek pakken en daar lekker relaxen.

Route in Zweden van Trelleborg naar Stockholm.

Het is maar 25 km van Trelleborg naar Malmö. In ons artikel Met de auto naar Zweden, zonder veerdienst hebben we de route van Malmö naar Stockholm al beschreven. Als je deze nog niet hebt gelezen kun je dat nu doen ?

Afstand en tijd van deze route.

Wanneer je deze route kiest om met de auto naar Zweden te gaan, bedraagt de afstand (met de auto) ongeveer 1260 km. Wanneer je in één keer door zou kunnen rijden duurt dat zo’n 12 uren. Uiteraard gaat dat niemand lukken, want elke twee uur een pauze houden is wel zo fijn en veilig. Je moet er dus sowieso 1,5 uren bij rekenen, dus 14 tot 15 uren is de tijd die je minimaal nodig hebt. Ga je met een caravan achter de auto dan duurt de reis nog zeker 3 uren langer. En dan komt de overtocht daar nog bij. Deze duurt (afhankelijk van de dag en tijd) 6 tot 8 uren. En je moet er minimaal een uur van te voren zijn. Al met al moet je voor de totale reis rekening houden met 24 uur.

We hebben deze overtocht eenmaal gemaakt om 6.00 uur ’s morgens. Daarbij een hut geboekt, zodat we even konden bijslapen. We waren namelijk om 23.00 uur vertrokken van huis en niet van te voren geslapen. Het bleek toch wel zwaar te zijn om daarna nog zo’n stuk te moeten rijden. Gaan we deze overtocht nog een keer doen, dan doen we het anders. Of we gaan van te voren slapen en niet meer op de boot, of we nemen de overtocht die ’s nachts gaat.

Kosten van deze route.

De kosten om met de auto naar Zweden gaan is uiteraard sterk afhankelijk van de auto. In dit voorbeeld hebben we gerekend met een benzine auto (zonder caravan) die 1 op 14 rijdt en een diesel auto (zonder caravan) die 1 op 18 rijdt. De gebruikte benzineprijs is €1,60 en de gebruikte dieselprijs is €1,25. Het bedrag van de overtocht is van begin 2016. Hierbij gerekend met één auto en 4 volwassen passagiers. Het gaat hier dus om een globale schatting.

 Benzine autoDiesel auto
Brandstof€144,00€87,00
Overtocht€95,00€95,00
Totaal€239,00€182,00
Totaal met hut€289,00€232,00

Voor actuele prijzen en aanbiedingen voor de overtocht Zweden kijk je op de website van Stena Line.

Voor- en nadelen van deze route.

Het kan een groot voordeel zijn om je reis te onderbreken met een overtocht Zweden. De tijd voor de overtocht kun je gebruiken om te relaxen. Wanneer je er een hut bij boekt kun je er zelfs een overnachting van maken. Ook breng je in totaal minder tijd in de auto door. Het scheelt ongeveer 300 km. Het nadeel van deze route kan zijn dat je al met al langer aan het reizen bent. Het kan wel 8 uren schelen.

Ga je vaker naar Zweden is het altijd leuk om de verschillende route opties te proberen. Zo kun je zelf bekijken wat het beste bij je past.

Categorieën

Recente reacties