Contant betalen steeds moeilijker in Zweden


contant-betalen-steeds-moeilijker

Contant betalen steeds moeilijker in Zweden.

In Zweden wordt er steeds meer met betaalkaarten of telefoon apps betaalt. Zelfs in horecagelegenheden is contant betalen steeds moeilijker in Zweden. Er zijn inmiddels terrassen waar door middel van borden te kennen wordt gegeven dat er alleen met kaarten betaalt kan worden. Zelfs in de metro in Stockholm kan er niet meer cash worden afgerekend in de metro. Hoewel we ook in ons eigen land zien dat er steeds minder met contant geld wordt betaald, gaat deze trend in Zweden een stuk sneller.

Wat kan de oorzaak zijn.

Eén van de redenen is waarschijnlijk dat de Zweden graag voorop lopen. Er zijn diverse apps gekomen die het betalen steeds gemakkelijker maken. Zo hebben sommige horeca gelegenheden hun eigen app waarmee afgerekend kan worden. Deze geeft dan tevens recht op kortingen, zodat de klanten dit ook snel oppakken. Ook hebben een aantal banken gezamenlijk een app ontwikkeld die het mogelijk maakt om direct geld over te maken naar een ander persoon. De andere persoon heeft hierbij direct de beschikking over het geld. Dat maakt het delen van rekeningen bij horeca gelegenheden super eenvoudig.

Verder heeft de Zweedse bevolking ook een goed vertrouwen in de medemens, de banken, de bedrijven en de regering. Dit is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat er in Zweden ook relatief weinig corruptie en misdaad te bespeuren is.

Nog kronen meenemen?

Is het dan wel verstandig om nog Zweedse kronen van huis mee te nemen wanneer je naar Zweden vertrekt? Wij denken dat het niet echt noodzakelijk meer is. Je kunt bijna overal met een pinpas of creditkaart betalen. Ook zijn er (nog) voldoende pinautomaten te vinden voor het geval je toch wat contant geld nodig hebt. Wil je toch wat kronen meenemen, dan vooral niet te veel. De kans is dan groot dat je dan een gedeelte weer mee naar huis kunt nemen.

Zie ook ons artikel over de Zweedse kroon.

Categorieën

Recente reacties