Wildkamperen Zweden door het allemansrecht


wildkamperen-zweden-door-het-allemansrecht

Wildkamperen Zweden.

Door het allemansrecht (allemansrätten) is ‘wildkamperen Zweden’ goed mogelijk voor de avonturiers onder ons. Zeg nu zelf, wat is er fijner dan je tentje op te zetten op een fantastische, rustige locatie in de natuur? Dat dit kan en mag is één van de voordelen van Zweden, of eigenlijk heel Scandinavië. Om ervoor te zorgen dat we nog lang gebruik kunnen maken van het allemansrecht geven we hier een paar tips. Buiten de tips die we hieronder geven moet je altijd het volgende in gedachten houden: Val ik niemand lastig en maak ik niks stuk?

Tent opzetten.

Het is toegestaan om een tent (geen camper/caravan) in de natuur op te zetten voor één à twee nachten. Zorg ervoor dat je dit uit de buurt van woonhuizen doet. Op boerengrond (akker, weiland) is het niet toegestaan je tent op te zetten. Dit geld ook voor (publieke) parken en sportvelden. Voor sommige natuurgebieden geldt ook een verbod, dus zorg ervoor dat je op de hoogte bent van plaatselijke regels. Dit kun je bijvoorbeeld bij de politie vragen.

Honden aan de lijn.

Gaat je hond mee naar Zweden dan moet je erom denken dat honden tussen 1 maart en 20 augustus aangelijnd moeten zijn wanneer je in de Zweedse natuur bent. Buiten deze tijden is het op de meeste plaatsen toegestaan om je hond los te laten lopen. Dan moet de hond wel heel goed naar je luisteren. Er zijn ook plekken waar de hond nooit los mag. Sterker nog… er zijn ook parken en natuurreservaten waar een hond helemaal niet in mag. Kijk dus per locatie goed wat er wel en niet is toegestaan!

Wandelen (hiken) en skiën.

In principe mag je onder het allemansrecht overal wandelen of skiën. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat je niets kapot mag maken. Daarom zijn erven nabij een woning, locaties met gevoelige planten en golfbanen uitgezonderd van het recht.

Paardrijden.

Paardrijden mag in de natuur, mits je dit op verharde grond doet. Dus op zachte bodems is het niet toegestaan. Voor evenementen met betrekking tot paardrijden moet er altijd toestemming worden gevraagd aan de landeigenaar. Op paden speciaal aangelegd voor wandelen en/of joggen kan er een lokaal verbod voor paardrijden gelden. In veel nationale parken en natuurreservaten mag je alleen paardrijden op de aangegeven paden.

Vissen (vissport).

In Zweden ben je niet direct een visvergunning nodig. Zeker met een simpele hengel mag je in alle publieke wateren vissen. Sportvissen mag alleen zonder vergunning aan de kust of in één van de vijf grootste meren (Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren enStorsjön). Vissen in privé wateren mag alleen met een vergunning.

Vuur maken in de natuur.

Het allemansrecht staat toe dat je een vuurtje stookt in de natuur. Houdt daarbij het volgende in het oog:

  • Veilige ondergrond gebruiken, bijvoorbeeld zand of steengruis
  • Niet op of vlakbij een rots, deze kunnen door de hitte gaan barsten
  • Alleen losliggend brandmateriaal gebruiken, dus geen takken af gaan snijden
  • Er kan, wanneer het erg droog is, een tijdelijk verbod op een vuur gelden
  • Tijdens een verbod mag je wel (voorzichtig) een kooktoestel gebruiken
  • Nationale parken of natuurreservaten hebben eigen regels: helemaal geen vuur toegestaan, of alleen op speciaal aangelegde vuurplaatsen

Dit waren de belangrijkste punten uit het allemansrecht. Wil je het hele recht lezen kun je deze website bekijken (engels): The Right of Public Access – this is allowed.

Ik ben benieuwd wie van jullie er gaan ‘Wildkamperen Zweden’. Laat maar een berichtje achter!

Categorieën

Recente reacties