Zweedse recepten


Zweedse-recepten

Zweedse recepten.

Hoewel er wel wat specifieke Zweedse recepten zijn, verschilt de Zweedse keuken op zich niet zoveel met Nederland. Aardappels, groente en vlees is goed verkrijgbaar. Ook een pasta of rijstmaaltijd is geen probleem. Natuurlijk zijn er wel wat verschillen in de gewoontes. Zo is het in Zweden gebruikelijker om tussen de middag bij iemand te gaan (warm) eten. In Nederland is het gebruikelijker om ’s avonds met elkaar te gaan eten.

Warme maaltijd.

Een aantal bekende zweedse recepten voor warme maaltijden zijn: Kötbullar (gehaktballetjes), Pyttipanna (blokjes aardappels met uien en vlees), Pankakor (pannenkoeken) en Smörgåsbord (koud en warm feestbuffet). In de Zweedse keuken wordt veel gebruik gemaakt van wild en vis. Onze ervaring in de supermarkten van Zweden is dat je eigenlijk alle verse producten zoals in Nederland wel vindt. Wat betreft het vlees kennen ze niet de grote variatie aan ‘kant-en-klare’ producten. Het vlees wordt over het algemeen in grote stukken verpakt waar je zelf porties van kunt snijden.

Snacks.

De bekendste snacks in Zweden zijn de broodjes gegrilde worst. Deze kunnen naar hartenlust aangevuld worden met ketchup, (zoete)mosterdsaus en een komkommer mix (gürkmix). Een friettent zoals in Nederland vind je er niet. Wel kennen ze een aantal (bekende) hamburger ketens, maar het aanbod is daar wat minder als in Nederland.

Koffiepauze (fika).

Voor het samen koffie drinken, een koffiepauze of een picknick kent Zweden een woord, namelijk fika. Bij de koffie worden dan allerlei zoete lekkernijen gegeten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Kanelbullar (zie afbeelding). Dat zijn zoete kaneelbroodjes. Ook taartjes vind je er in overvloed.

Drinken.

Het (fris)drinken in Zweden is vergelijkbaar met dat in Nederland. Wat betreft de alcoholische dranken zijn er wel wat verschillen in de manier van aanschaf. In de supermarkten vind je alleen bier met maximaal 3,5% alcohol. De prijzen daarvan vallen nog mee, waarbij het wel zo is ‘hoe meer alcohol, hoe duurder’. Wanneer je sterkere dranken wilt moet je naar de staats-slijterij (Systembolaget). Wanneer je ruimte in de auto hebt is het dus verstandiger om drank mee te nemen. Er mag vanuit een EU land 110 liter bier, 90 liter wijn, 20 liter likeur en 10 liter sterke drank mee voor eigen gebruik.

Categorieën

Recente reacties