Zweedse Kroon: valuta, prijzen en betaalwijzen


Munten Zweden - Vakantie Zweden Tips

Zweedse Kroon.

Zweedse Kroon - Vakantie Zweden TipsJe budget is natuurlijk het eerste waar je aan denkt wanneer je op vakantie wilt gaan. Om te beginnen heeft Zweden de Euro (EUR) nog niet ingevoerd. Dit zouden ze wel moeten doen, maar ze houden de boot af. Ze hanteren dus nog steeds de Zweedse Kroon (SEK) als valuta. Er zijn munten van 1, 5 en 10 kronen. De biljetten zijn er van 20, 50, 100, 500 en 1000 kronen. De koers t.o.v. de Euro zit rond de 9,5. Dus 1 Euro is ongeveer 9,5 Zweedse Kroon. Klik hier voor de exacte koers. Als je in een winkel staat kun je snel omrekenen door de prijs door 10 te delen. Dit klopt natuurlijk niet helemaal, maar je hebt een redelijke inschatting van wat iets kost.

Prijzen.

Er bestaat een vooroordeel dat Zweden een duur land is. De prijzen in Zweden verschillen echter nauwelijks met die in Nederland. Wel is het zo dat de prijzen op een terras of in een restaurant hoger zijn. Vind je het dus fijn om (bijna) dagelijks uit eten te gaan wanneer je op vakantie bent moet je daar rekening mee houden. Dranken met meer dan 3,5% alcohol zijn ook duurder dan in Nederland, maar als je ruimte hebt in de auto mag je behoorlijk veel meenemen voor eigen gebruik.

Betaalwijzen.

Betaalwijzen Zweden - Vakantie Zweden TipsHet is niet nodig om van te voren (veel) Euro’s om te wisselen voor Zweedse Kronen. Het is eenvoudig om ter plekke Kronen uit de geldautomaat op te nemen. De in Nederland bekende betaalwijzen zoals betaalpas en creditcard zijn algemeen geaccepteerd in Zweden. Zorg er wel voor dat je pasjes hebt die een chip bevatten. De magneetstrip wordt niet meer geaccepteerd in Zweden. Het is zeker verstandig om naast een betaalpas ook een Creditcard bij je te hebben. Heel af en toe, met name in kleinere dorpen, wordt de betaalpas namelijk niet herkend.

Have any Question or Comment?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën

Recente reacties

Advertenties