Met de auto naar Zweden, zonder veerdienst


Oresund brug - Vakantie Zweden Tips

Met de auto naar Zweden, zonder veerdienst.

In dit artikel behandelen we het reizen met de auto naar Zweden, zonder gebruik te maken van een overtocht met een veerdienst. De enige mogelijkheid hiervoor is om door Denemarken te rijden en daar gebruik te maken van de bruggen (Storebaeltsbroen en Öresundsbron). Voor het berekenen van de afstand en de kosten gebruiken we de plaatsen Utrecht (centraal Nederland) en Stockholm (midden/oost Zweden). Hierdoor krijg je een goed beeld waar je ongeveer aan moet denken qua afstand, tijd en kosten.

Route door Duitsland en Denemarken naar Zweden.

De route gaat door Duitsland, dus we zorgen dat we via de snelste weg de eerste grens over gaan. Dan hebben we in ieder geval al meer het idee en gevoel dat we op vakantie gaan. Over Duitsland zijn niet zoveel bijzonderheden te vermelden. De rit gaat in ieder geval langs de plaatsen Osnabrück, Bremen en Hamburg naar het Noorden. Bij Hamburg wordt gekozen voor de A7/E45 richting Denemarken. Bij Ustrup is overigens het laatste tankstation voor Denemarken langs de snelweg. Dit is een prima plek om de tank nog even vol te gooien en een pauze in te lassen. De benzine prijzen in Denemarken liggen namelijk een stuk hoger.

Met de auto naar zweden - StoreBaeltIn Denemarken volgen we de weg tot de plaats Kolding. Vanaf daar gaan we via de E20 richting?het oosten van Denemarken. Vlak na de plaats Odense komen we de Storebaeltsbroen tegen. Voor deze brug moet er een tol, ongeveer €35,00, betaald worden. Het betalen gaat het snelste met een Credit kaart. Daarna kun je doorrijden tot de volgende brug, de Öresundsbron. Deze brug verbindt Denemarken (Kopenhagen) met Zweden (Malmö). De betaling, ongeveer €50,00, vindt plaats aan de Zweedse kant van de brug, dus als je er al over bent.

Route in Zweden van Malmö naar Stockholm.

In en rond Malmö zijn voldoende tankstations. Je moet er wel even voor van de weg af, maar als je in één ruk door Denemarken bent gereden wordt het wel weer tijd voor een pauze. Vervolgens ga je verder op de E20 tot aan Helsinborg. Daar aangekomen kies je voor de E4 richting Jönköping. Voor de Metallica fans onder ons: halverwege Helsingborg en Jönköping ligt iets buiten de E4 het dorp Dörarp. Hier ligt een gedenksteen langs de weg voor de, met de tourbus, verongelukte bassist Cliff Burton van Metallica.

Bij Jönköping, gelegen aan het Vättern meer, kun je prima een pauze bij het meer houden. Je kunt de auto vlak bij het meer parkeren en lekker even luieren in het gras of het zand aan het meer. Na Jönköping wordt het landschap van Zweden een stuk ruiger. De E4 ligt ook een heel stuk langs dit meer, op de berg. Dit zorgt voor prachtige uitzichten. Je volgt de E4 verder langs Linköping, Norrköping en Nyköping naar Södertälje. Hier kun je het hoofdkantoor en een groot productieterrein van Scania zien. Dit terrein was eerder van het voormalige bedrijf VABIS (Vagen Aktien Bolaget I Södertälje) wat later is gefuseerd met Scania. Vanaf hier is het nog maar een klein stukje naar de hoofdstad van Zweden: Stockholm.

Bovenstaande is een korte beschrijving om met de auto naar Zweden te gaan. Zorg ervoor dat je zelf nog wat leuke plekken uitzoekt voor de nodige pauzes.

Afstand en tijd van deze route.

Wanneer je deze route kiest om met de auto naar Zweden te gaan, bedraagt de afstand ongeveer 1550 km. Wanneer je in één keer door zou kunnen rijden duurt dat zo’n 14,5 uren. Uiteraard gaat dat niemand lukken, want elke twee uur een pauze houden is wel zo fijn en veilig. Je moet er dus sowieso 2 uren bij rekenen, dus 16 tot 17 uren is de tijd die je minimaal nodig hebt. Gaje met een caravan achter de auto dan duurt de reis nog zeker 3 uren langer.

Persoonlijk vinden wij het fijn om, wanneer deze route gekozen wordt, in de nacht van zaterdag op zondag te vertrekken uit Nederland. Op deze manier rijd je op zondagnacht en ochtend door het Duitse deel, waar het dan lekker rustig is (geen vrachtverkeer). Het is een beetje afhankelijk van hoe laat je bent vertrokken, maar het is goed mogelijk om rond de middag Denemarken al achter je te laten. Je bent dan al in Zweden en ruim over de helft van de reis!

Kosten van deze route.

De kosten om met de auto naar Zweden gaan is uiteraard sterk afhankelijk van de auto. In dit voorbeeld hebben we gerekend met een benzine auto (zonder caravan) die 1 op 14 rijdt en een diesel auto (zonder caravan) die 1 op 18 rijdt. De gebruikte benzineprijs is €1,60 en de gebruikte dieselprijs is €1,25. De hoogte van de tol is van begin 2016. Het gaat hier dus om een globale schatting.

Benzine auto Diesel auto
Brandstof €177,00 €107,00
Tol (bruggen) €82,00 €82,00
Totaal €259,00 €189,00

Voor actuele prijzen van de Storebaeltsbroen, klik hier.
Voor actuele prijzen van de Öresundsbron, klik hier.

Voor- en nadelen van deze route.

Hierover kunnen we kort maar krachtig zijn. Het grote voordeel van deze route is dat je zelf kunt bepalen wanneer je een pauze houdt, Wanneer je met een veerdienst reist is de boot tevens een pauze welke je niet zelf kunt kiezen. Het nadeel is vanzelfsprekend dat je langer in de auto zit. Je rijdt meer kilometers.

Buiten de voor- en nadelen van deze (of een andere route) is het sowieso mooi om de bruggen eens te nemen.

Have any Question or Comment?

3 comments on “Met de auto naar Zweden, zonder veerdienst

Wij zijn van Enschede naar Uppsala gereden heen via de brug met een overnachting in Lund, Vanaf Lund nog 7 uur gereden naar Uppsla boven Gotenburg.
Terug zijn we ook via de brug om 8 uur vertroken maar Enschede en waren om 1 uur snachts thuis.
de terugweg hebben we door gereden en af en toe voor drinken gestopt maar in zou het zelf niet weer zo doen. vaker rusten en een overnachting in plannen.
Met vriendelijke groet,
A de Groot

Reply
Yvonne

1550 km in 14,5 uur lijkt mij wat optimistisch. In Zweden rijdt je praktisch overal maximaal 80 km p/uur.

Reply
VakantieZwedenTips

Hallo Yvonne,

Je hebt gelijk dat 14,5 uur optimistisch is.
Zoals in het artikel is te lezen zijn de pauzes niet meegenomen, en moet je minimaal rekening houden met 16 a 17 uur.

De beschreven route gaat over de E4 en daar mag je over het algemeen 110 km/u rijden.
Wanneer je de (leukere) binnendoor routes pakt mag je inderdaad niet zo hard en moet je zeker rekening houden met meer reistijd.

Het artikel geeft dus alleen een idee en kan voor iedereen anders uitpakken.
In geval van een vakantie is dat waarschijnlijk ook helemaal niet erg 😉

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën

Recente reacties

Advertenties